Vette vis en de gezondheid, waar op letten?
Is vette vis gezond? Er zijn verschillende soorten vette vissen, zoals gerookte zalm, tonijn en makreel. Maar hoe zit het eigenlijk met de gezondheid hiervan? Zijn alle vette vissen gezond?
Vette vis en de gezondheid
Over het algemeen wordt gezegd dat vette vissen gezond zijn. Ze bevatten veel eiwit en gezonde vetten, waaronder de omega 3 vetzuren. Ook bevatten ze veel goede mineralen en vitamines. Toch zit er per vette vis verschil in of het goed voor het lichaam is.
Vervuilde wateren en kwik
Omdat de wateren door milieuvervuiling erg vervuild zijn geraakt treft dit ook de vette vissen. Hierdoor bevatten vissen namelijk kwik. De kwik die de vissen heet is de zogenaamde methylkwik. Deze kwik blijft vooral in vet zitten. Van vissen met een hoge hoeveelheid kwik wordt geadviseerd om ze niet of nauwelijks te eten als je een zwangere vrouw of een jong kind bent.
Gekweekte vis?
Gekweekte vis is vis wat in grote tanks, baden of beschermde delen van de oceaan wordt gekweekt. De nadelen van gekweekte vis zijn dat ze vaak met vele duizenden opgepropt zitten in kleine ruimtes. Dit leidt tot een stijging van ziekten en parasieten die antibiotica en pesticiden vereisen. Deze zijn uiteraard niet goed voor het menselijk lichaam.
Waar op letten bij het kopen van vette vis?
Bij het kopen van vette vis is het belangrijk om de gezondste variant van je favoriete vette vis te kopen. Zo is voor tonijn de lichte tonijn (geelvintonijn) de gezondste keuze. Dit is voor zalm de wilde zalm uit Alaska en voor makreel de ongerookte variant.